fbpx

Esiintymisjännitys – 6 maksutonta vinkkiä, joiden avulla saat ramppikuumeen kuriin

Esiintymisjännitys

Esiintymiskammo, esiintymispelko, ramppikuume, esiintymisjännitys, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Myös minulla on tarina, jonka pääosassa on esiintymisjännitys, ja johon moni asiantuntija voi samaistua.

Elämässäni oli aina ollut yksi asia, jota pelkäsin yli kaiken. Yksi asia, jota inhosin koko sydämestäni. Ja tämä asia oli puheiden pitäminen yleisön edessä. Esiintymijännitys potenssiin 10. Jos minulla oli tiedossa esitelmä tai muu vastaava esiintyminen koulussa, en pystynyt nukkumaan edeltävänä yönä.

Ollenkaan.

Esitelmäpäivänä, kun tuli minun vuoroni puhua, ääneni oli heikko, kämmeneni märät hiestä ja paperi, josta luin suoraan, värisi kuin haavan lehti. On sanomattakin selvää, että puheeni eivät herättäneet suurta suosiota muissa oppilaissa, opettajista puhumattakaan. Tämä totta kai johti negatiiviseen kierteeseen, josta oli todella vaikeaa päästää irti. Esiintymisjännitys vain paheni ja paheni.

Vältin esiintymistä ja puhumista viimeiseen asti, koska en halunnut kokea enää nöyryttävää tunnetta ennen ja jälkeen ihmisten edessä. Sitä mukaan kun etenin koulussa, luistin esiintymästä aina vain kuin mahdollista. Yliopisto-opintojanikin pohdin pitkälti sillä perusteella, missä ei tarvitsisi esiintyä ollenkaan.

 

Totuus iski kuitenkin vasten kasvojani, kun pääsin opiskelemaan yliopistoon. Tajusin, että jos haluan menestyä tulevaisuudessa asiantuntijana, on minun pakko oppia hallitsemaan esiintymispelkoani. 

Pitkäjänteisen harjoittelun ja pelon kohtaamisen seurauksena olen nyt siellä missä halusin. Suorastaan nautin suuren yleisön edessä esiintymisestä.

Olen kulkenut pitkän tien esiintymiskammoisesta pojasta tähän päivään, jossa suuri osa liiketoimintaani perustuu esiintymiselle ja sen kouluttamiselle.

Haluan antaa tässä postauksessa 6 tärkeintä vinkkiä ja oppia joiden avulla avulla voit oppia hallitsemaan esiintymisjännitystäsi. Jokainen jännittäjä on erilainen, mutta nämä oivallukset ovat auttaneet minua ja lukemattomia muita lievittämään esiintymisjännitystä. 

Kun alat soveltamaan näitä vinkkejä, tulet huomaamaan, kuinka esiintymisjännitys alkaa lievittymään pikkuhijaa, ja alat kopa nauttimaan perhosista vatsassasi ennen kun astut esiintymään yleisösi eteen.

Tärkeintä on, että aloitat jostain. Todella moni lukee ja opiskelee asioita laittamatta niitä koskaan käytäntöön. Sovella siis näitä ohjeita ja jätä esiintymisjännitys historiaan!

  1. Vankka substanssiosaaminen helpottaa esiintymisjännityksen kanssa

Paras tapa päästä eroon esiintymisjännityksestä on tietää tarkalleen mistä puhut. Silloin, kun substanssiosaamisesi on hallussa, ei sinulla ole huolta siitä, että sanottava loppuisi kesken tai että puhuisit läpiä päähäsi. 

Valmistaudu siis esiintymistilanteita varten huolellisesti. Mieti omia vahvuusalueitasi asiantuntijana ja tuo esiin nimenomaan näitä ominaisuuksia.

 Tutki tarkkaan yleisösi etukäteen. Mieti mitä he haluavat kuulla. Mikä on heidän kannaltaan suurin hyöty, kun he kuulevat mitä sinulla on sanottavanasi. Tiedä mistä puhut ja esiintymisjännitys kaikkoaa!

  1. Tiedä miten rakennat hyvän esityksen

On tärkeää tietää mistä puhut. Toisaalta kun tiedät miten puhua, esiintymisjännitys lieventyy huomattavasti. Kannattaa opetella huolellisesti, miten rakennat hyvän asiantuntijaesityksen.

Mieti esityksellesi mielenkiintoinen aloitus. Sellainen, joka kiinnittää yleisön huomion heti alusta alkaen. Rakenna esityksesi kolmen pointin varaan. Toista näitä kolmea pointtia useasti esityksesi aikana. Silloin yleisö muistaa pääviestisi myös puheesi jälkeen. Lopeta esityksesi toimintakehotukseen. Kerro yleisölle mitä hiedän kannattaa tehdä seuraavaksi. Se voi tarkoittaa esimerkiksi yhteydenottoa tai kysymysten kysymistä. 

 Kun noudatat yksinkertaista ja selkeää kaavaa, voit esiintyä itsevarmasti vailla esiintymispelkoa, koska tiedät yleisön ymmärtävän viestisi. On myös suositeltavaa opiskella, kuinka kehonkieltä ja ääntä käytetään vakuuttavasti ja itsevarmasti.

  1. Mene pikkuhiljaa enemmän ja enemmän epämukavuusalueellesi

Ikävä totuus on, että esiintymisjännityksestä pääsee eroon pelkästään esiintymällä. Sinun pitää etsiä itsellesi optimaalisia esiintymishaasteita, joiden avulla alat pikkuhiljaa altistaa itseäsi haastavimmille tilanteille. 

Valitse itsellesi esiintymistilanteita, jotka ovat sinulle riittävän haastavia, jotta joudut ponnistelemaan onnistuaksesi, mutta toisaalta, jotka ovat riittävän helppoja, jotta et lannistu jos epäonnistut yrittäessäsi.

Pitkässä juoksussa tämä on ainoa tapa päästä eroon esiintymisjännityksestä. Vanha sanonta – kohtaa pelkosi – on oikeassa. 

  1. Rutiinista apua esiintymisjännityksen voittamisessa

Esiintymispelkoa voi hallita kehittämällä itselleen rutiinin, jonka avulla rauhoitat hermosi ennen estradille astumista. Hyvän rutiinin avulla luot itsellesi rauhallisen ja turvallisen olotilan juuri ennen, kun menet esiintymään. 

Hyviä asioita, joita valmistautumisrutiiniin kannattaa ottaa, ovat esimerkiksi syvään hengittäminen ja puheen visualisointi mielessä etukäteen. Käy puheesi läpi mielessäsi juuri ennen kuin menet lavalle. Päätä se onnistumiseen ja onnistumisen tunteeseen. Tämän jälkeen hengitä syvään 30 kertaa. Lisääntynyt happi rauhoittaa hermojasi ja tekee sinusta voittamattoman esiintyjä. 

Huippu-urheilijat käyttävät näitä rentoutumisharjoitteita rentoutuakseen ennen suoritustaan, joten mikset sinäkin? Poista esiintymisjännitys ja loista esiintyessäsi yleisösi edessä.

  1. Päästä irti lopputuloksesta

Silloin, kun et ole riippuvainen puhetilanteen lopputuloksesta, olet rennoimmillasi, ja siten parhaimmillasi. Vaikka epäonnistuisit seuraavassa puhetilanteessa tai asiakastapaamisessasi, se ei ole maailmanloppu. Seuraava onnistumisesi on aivan kulman takana. Esiintymisjännitys kaikkoaa, kun hyväksyt epäonnistumisen mahdollisuuden.

Näe maailma loputtomien mahdollisuuksien kautta. Älä alistu niukkuuden ajattelumallille, joka näkee jokaisen mahdollisuuden ainoana mahdolllisena väylänä onnistumiselle. 

Jos et saa tätä asiakkuutta, voit aina etsiä uuden prospektin. Jos et saa vakuutettua seminaariyleisöä ideastasi, voit aina löytää uuden mahdollisuuden puhua ajatuksistasi. Jos et onnistu vakuuttamaan johtoryhmää uudistusehdotuksellasi, voit aina kehittää uusia ideoita. Päästä irti lopputuloksesta niin esiintymisjännitys kaikkoaa.

  1. Pitkäjänteisyys ja esiintymisjännitys – yllättävä lopputulos

Esiintymispelosta pääseminen on usein pitkäjänteinen prosessi. Sinun pitää mennä koko ajan enemmän ja enemmän epämukavuusalueellesi. Kun pitkäjänteisesti esiinnyt ja hiot taitojasi, lopulta huomaat, että alat nauttia pienestä jännityksestä ennen kun astut estradille vakuuttamaan yleisöäsi asiantuntemuksestasi.

Silloin, kun asiat muuttuvat vaikeiksi, suuri osa ihmisistä luovuttaa. Vaikka kultahippu olisi vain muutaman lapiollisen päässä. Älä luovuta, vaan pitkäjänteisesti kehitä esiintymisrohkeuttasi. Lopussa kiitos seisoo ja esiintymisjännitys on muisto vain.

 

Haluatko kuulla lisää siitä, miten jättää esiintymisjännitys taakse?

Jos esiintymisjännitys on sinulle peikko, josta haluaisit eroon, voit tutustua tarjoamaani esiintymiskoulutukseen tästä. Karismaattinen asiantuntija esiintymiskoulutus on huippusuosittu esiintymisvalmennus, jonka avulla asiantuntijat harjoittavat esiintymistaitojaan ja pääsevät eroon esiintymispelostaan.

www.petteriniemi.com/karismaattinen-asiantuntija

Jos taas sinua kiinnostaa ennakolta siihen minkälaista materiaalia esiintymiskoulutuksissani käytetään, voit napata maksuttoman 7 päivän kokeilujakson verkkokurssilleni tästä. Karismaattinen Asiantuntija -verkkovalmennus on Suomen kattavin asiantuntijoille suunnattu esiintymisvalmennus, joka toimii 100-prosenttisesti verkossa. Esiintymisjännitys kuriin ja asiantuntijapuhetaito haltuun!

www.petteriniemi.com/karismaattinen-verkkovalmennus  

Lue tarkempi tarinani esiintymisjännityksen voittamisesta uudesta kirjastani “Sateentekijä” 

www.petteriniemi.com/sateentekija

“Olen 90-luvun lapsi. Synnyin laman jälkeen normaaliin lapsiperheeseen. Nimenomaan normaali on se sana, joka parhaiten kuvaisi lapsuuttani– kavereita, harrastuksia ja mahdollisuuksia riitti hyvin kaltaiselleni pojalle.

Elämässäni oli kuitenkin yksi asia, jota pelkäsin yli kaiken. Yksi asia, jota inhosin koko sydämestäni. Ja tämä asia oli puheiden pitäminen yleisön edessä. Minulla oli hirvittävä esiintymisjännitys. Jos minulla oli tiedossa esitelmä tai muu vastaava esiintyminen koulussa, en pystynyt nukkumaan edeltävänä yönä.

Ollenkaan.

Esitelmäpäivänä, kun tuli minun vuoroni puhua, ääneni oli heikko, kämmeneni märät hiestä ja paperi, josta luin suoraan, värisi kuin haavan lehti. On sanomattakin selvää, että puheeni eivät herättäneet suurta suosiota muissa oppilaissa, opettajista puhumattakaan.

Olen aina ollut äärimmäisen kiinnostunut teknologiasta ja matematiikasta. Asioista, jotka vaativat logiikkaa ja analyyttista ajattelua. Tämä on ehkä yksi niistä syistä, mikä sai minut kiinnostumaan oikeudellisista kysymyksistä. Jo aikaisesta vaiheesta alkaen tiesin siis, että juristi on minulle oikea ammatti. Ajatuksenkulkuni oli seuraava: Jos valitsen väyläni oikein, pystyn välttämään esiintymisen ja suurille joukoille puhumisen täysin, ja keskittymään pelkästään juridisten kysymysten ratkaisemiseen. Suunnitelmani ensimmäinen vaihe toteutui täydellisesti; pääsin lukemaan oikeustiedettä Helsingin yliopistoon syksyllä 2012.

Pidin oikiksesta heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Tapasin paljon samanhenkisiä ihmisiä ja löysin monta kiinnostavaa oikeudenalaa. Opiskeluaktiviteettien ulkopuolelta löytyi myös huomattavan paljon mielenkiintoista toimintaa.

Phuksiviikon aikana tutustuin opiskelija-ainejärjestöni musikaaliteatteriproduktioon eli spexiin. Jos joku olisi väittänyt minulle, että tämä produktio tulisi olemaan yksi elämäni suuntaan merkittävimmin vaikuttavista asioista tulevaisuudessa, olisin nauranut päin hänen naamaansa.

Teatteri oli viimeinen asia mihin minulla oli rahkeita, ottaen huomioon aikaisemmat edesottamukseni esiintymistilanteiden kanssa.

Kuunneltuani teatteriproduktion esittelyluennon phuksiviikolla, mielessäni oli erittäin ristiriitaisia ajatuksia. Minulla oli joka ikinen tekosyy vain viitata kintaalla koko hommalle ja jatkaa elämääni. Kuitenkin, jokin tässä teatteriproduktiossa oli sellaista, joka ei päästänyt minusta irti. Pari päivää myöhemmin, löysin itseni, mistä muualtakaan, kuin näyttelijöiden ensimmäisistä koe-esiintymisistä.

Jos halusi näyttelemään, oli käytävä läpi kova kolmen viikon seula koe-esiintymisiä. Jaksoon kuului improvisoituja kohtauksia vastanäyttelijöiden kanssa. Itselle ja satunnaisesti valitulle näyttelijäkollegalle annettiin tapahtumapaikka ja hahmot. Ei mitään muuta.

“Loistavaa.”, ajattelin.

En ollut tehnyt mitään näyttelemiseen viittaavaakaan koko elämäni aikana ja mukavuusalueelta poistumisen pelko meni luihin ja ytimiin asti. Mutta…Jotenkin sain kerättyä itseni ja rohkeuteni ja taistelin itseni lavalle ensimmäistä kertaa.

Tälle pääni sisällä käydylle taistelulle olen nostanut ja tulen nostamaan isoa korkoa koko loppuelämäni ajan.

Olisi mielestäni vähättelyä sanoa, että epäonnistuin ensimmäisessä kohtauksessani. Ääneni oli heikko, ryhtini huono, eikä pokerinaamani pitänyt. Minulla ei ollut mitään hajua siitä, mitä olin tekemässä ja olin itseeni äärimmäisen pettynyt jälkeenpäin.

Palattuani istumaan paikalleni – katsomaan, kuinka muut onnistuvat – vannoin itselleni, että en enää ikinä astu jalallanikaan lavalle. Kotiinlähtö sanomatta sanaakaan vaikutti huomattavasti houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Kirosin omaa heikkoa suoritustani samalla, kun muut näyttelijäkandidaatit pistivät parastaan niin, että yleisö repeili liitoksistaan.

Hetken ajan kuluttua, kun epäonnistumisen tuoma paha olo oli hälvennyt, tajusin jotain äärimmäisen tärkeää. Kuinka ikinä voisin edustaa asiakkaitani sopimusneuvotteluissa tai oikeussalissa, jos en uskalla epäonnistua pienen ja rohkaisevan ihmisjoukon edessä? Sen sijaan, että pelkäisin epäonnistumista, päätin alkaa nauttia siitä. Päätin, että yrityksen puutteesta roolin saaminen ei ainakaan jäisi kiinni.

Menin lavalle uudestaan. Ja epäonnistuin. Ja epäonnistuin taas. Ja epäonnistuin vielä uudelleen. Mutta sitä mukaa mitä useammin suoritukseni meni penkin alle, se ei enää tuntunut yhtä pahalta. Ramppikuumeeni oli yhä kova, mutta mitä enemmän sain voitettua pelkoani, sitä enemmän huomasin itseluottamuksen kasvavan sisälläni.

Viikon päästä huomasin, että suoritukseni alkoivat parantua. Ohjaajan palaute ei ollut enää yhtä kritisoivaa. Yleisöstä kuului paikoitellen jopa hekotuksia kiusallisen hiljaisuuden sijasta, kun esitin huumorihahmoja. Aloin itse asiassa jopa nauttia siitä, että voin ottaa vakavan juristimaskin pois ja heittäytyä roolihahmon vietäväksi.

Koe-esiintymisjakson jälkeen olin iloinen, koska olin onnistunut selättämään elämäni suurimman peikon, esiintymisjännitysksen. Toisaalta, olin myös todella surullinen. Olin varma, että taitoni eivät riittäisi siihen, että saisin näyttelijäroolia näytelmässä. Koe-esiintymisissä oli monta minua parempaa näyttelijää – enkä oikeastaan osannut laulaa, mikä oli edellytys joihinkin rooleihin.

Pari päivää sen jälkeen, kun koejakso oli päättynyt, sain sähköpostin tuotannon ohjaajalta. Suureksi yllätyksekseni, ohjaaja tarjosi minulle roolia näytelmässä. Hyväksyin roolin siltä seisomalta. Vaikka kyseessä oli huomattavan pieni sivurooli, jolla ei juurikaan ollut lava-aikaa, tiesin tämän olevan vasta alkusoittoa.

Kuusi vuotta debyyttini jälkeen ohjasin kyseisen produktion. Väliin mahtui neljä onnistunutta näyttelijäsuoritusta. Näiden vuosien aikana olin oppinut räppäämään ja laulamaan (tästä toki on vielä jakaantuneita mielipiteitä). Esiintymiseni itsevarmuus oli kuitenkin sellaisella tasolla, jota en olisi koskaan osannut kuvitella siinä vaiheessa, kun ensimmäisen kerran astuin jalallani oikeustieteelliseen tiedekuntaan Porthanian pyöröovien läpi.”

1. Esiintymisvalmennus vai 2. esiintymiskoulutus?

Esiintymisvalmennus vai esiintymiskoulutus? Jokainen asiantuntija ja asiantuntijayritys on erilainen. Tämä tarkoittaa totta kai sitä, että myös esiintymiseen liittyvät tavoitteet poikkeavat huomattavasti. Jotkut tarvitsevat yleisiä suuntaviivoja,

Read More »

#78 ”Your research is second to none”

#78 ”Your research is second to none”   Miten asiantuntija voi erottua kilpaillussa tilanteessa, oli se sitten esimerkiksi työhaastattelu tai uusasiakastapaaminen? Musiikkijournalisti John Ruskin, taiteilijanimeltään

Read More »

#77 Asiakaskertomus SoulOnes

Asiakaskertomus SoulOnes SoulOnesin Susannelle ja Jarnolle järjestettiin puolen päivän mittainen Workshop liittyen asiakashankintaan asiantuntijayrityksen näkökulmasta. Workshopin painotusalueina oli erityisesti se, että miten myyntiä voidaan edistää

Read More »

#74 Upouusi kurssi asiantuntijatyönhakuun

Sateentekijät #74 Upouusi kurssi asiantuntijatyönhakuun Olen työskennellyt viime aikoina kovasti uuden kurssikokonaisuuden kanssa, joka keskittyy asiantuntijuuden markkinointiin hieman eri näkökulmasta. Työnhaun näkökulmasta. Jos siis olet

Read More »

#71 Tekikö potentiaalinen asiakkaasi houdinit?

Sateentekijät # 71 Tekikö potentiaalinen asiakkaasi sinulle houdinit? Kahlekuningas ja katoamistemppujen mestari Harry Houdini oli kuuluisa kyvystään vapautua mahdottomista kahleista äärimmäisen paineistetuissa tilanteissa. Oli asiantuntija-alasi

Read More »

Suosituksia

Oletko asiantuntija, joka on vasta keräämässä informaatiota siitä, miten parantaa esiintymistilanteidesi vaikutuksia ja miten jättää esiintymisjännitys historiaan?

Aloita tästä!

Kuuntele haastatteluni Puhetaidon Mestarit -podcastin vieraaana ja opi muun muassa miten voit lievittää esiintymisjännitystä.

Petteri Niemi Consulting/IPR Leads Oy

 

Venlantie 9B

04200 Kerava

+358400462640

petteri@petteriniemi.com

Y-tunnus: 2995282-2

HALUATKO 52 asiantuntija-
Esiintymisen SALAISUUTTA MAKSUTTA MEILIISI?

Kirjoita etunimesi ja meiliosoitteesi allaoleviin kenttiin ja liity esiintymistaitoisten asiantuntijoiden eliittiin!

esiintymisjännitys