fbpx

Sateentekijät

#72 Kuinka paketoit asiantuntijuutesi menestyvän online -kurssin muotoon?

Jokaisessa asiakassegmentissä on monia asiakkaita, jotka mieluusti ratkaisevat ongelmiaan itsenäisesti sen sijaan, että palkkaisivat asiantuntijan tekemään asian. He tarvitsevat vain selkeät ohjeet ja tiekartan siitä, mitä pitää tehdä.

Verkkokurssin avulla on näin mahdollista saavuttaa suurempi osa potentiaalisesta asiakaskunnastasi ja tutustuttaa heidät asiantuntijapalveluusi. Jos asiakkaasi vielä kurssin suoritettuaan tarvitsevat apua, olet luonnollinen asiantuntija, johon ensimmäisenä ottaa yhteyttä.

Miksi ja miten verkkokurssi kannattaa tehdä?

Kirjoitin 750-sanaisen artikkelin aiheeseen liittyen perustuen omiin kokemuksiini. Artikkelista selviää, mitä kannattaa tehdä ja mitä EHDOTTOMASTI EI kannata tehdä, jos haluat saada verkkokurssisi myös kaupaksi.

 

Verkkokurssin tekemisen hyödyt

Verkkokurssin ehdottomasti suurin etu on sen skaalautuvuus. Kerran hyvin tehty verkkokurssi menee kaupaksi hamaan tulevaisuuteen asti, kunhan vain sisältö pysyy relevanttina. Se toki vaati paljon työtä alkuvaiheessa, mutta siitä saatavat hyödyt kilahtavat kassaasi vielä monien vuosien jälkeenkin.

Verkkokurssin tekeminen kasvattaa auktoriteettiasi kyseisessä asiantuntija-aiheessa. Kun puhut, kirjoitat tai muulla tavoin jaat näkemyksiäsi asiantuntija-alueestasi tai sen kehittymisestä, mielletään sinut auktoriteetiksi kyseisessä aiheessa. Tehdessäsi verkkokurssin, olet valmiina laittamaan oman asiantuntijuutesi syyniin, alttiiksi kritiikille. Tämä jos mikä kuvastaa itsevarmuutta, jota auktoriteettihahmolta vaaditaan.

Verkkokurssi on asiakkaasi näkökulmasta helposti ostettava ja kulutettava. Siinä missä kouluttautuminen esimerkiksi luokkahuoneessa saattaa vaikuttaa asiakkaasi näkökulmasta ”vaivalloiselta”, online-kurssi on usein halvempi ja helpompi hankkia. Itse opiskelun asiakkaasi taas voi tehdä missä ja milloin vain huvittaa, esimerkiksi kotisohvalla peittoon kääriytyneenä.  

Verkkokurssin tekemisen timeline

  1. Selvitä kysyntä

Kaikista tärkein asia Online-kurssia rakentaessa on selvittää, onko verkkokurssillesi olemassa kysyntää. Ennen kuin olet selvittänyt tämän, Online-kurssin rakentamisessa ei ole mitään järkeä.

Ensimmäistä online-kurssiani rakentaessani uskoin vahvasti, että olin saanut kuningasidean. Käytin todella paljon aikaa ja vaivaa kurssin rakentamiseen vain huomatakseni, että kukaan ei halunnut ostaa sitä. Kuukauden työ valui hukkaan. Mutta se oli tärkeä oppimiskokemus.

Joten…

Ensimmäiseksi, käy todella tarkkaa dialogia nykyisten asiakkaidesi kanssa. Selvitä heidän painavimmat ongelmansa ja mieti, minkä tyyppinen kurssi toteuttaisi parhaiten heidän toiveensa. Yritä sopia haastattelu ainakin kymmenen eri asiakkaan kanssa, jotta saat riittävästi otantaa siihen, mitä asiakkaasi oikeasti sinulta haluavat.

Jos et selvitä kysyntää ensin, on todennäköistä, että kurssisi floppaa. Älä toista samaa virhettä kuin itse tein.

  1. Ohjelmistot ja laitteistot

Online-kurssin tekemisessä olennaisessa osassa ovat ohjelmistot. Niiden käyttäminen on kuitenkin helpompaa kuin usein kuvitellaan.

Olen aikaisemmin tehnyt videon siitä, miten laitat asiantuntijapresiksesi digitaaliseen muotoon. Käytän täysin samaa menetelmää omien online-kurssieni kuvaamisessa.

Käyn kuitenkin tässä vielä lyhyesti läpi, mitä tarvitset tekniikaltasi. Tämä ei ole rakettitiedettä!

Mikrofoni

Tarvitset ensinnäkin mikrofonin. Tietokoneesi mukana tullut mikrofoni tuottaa todennäköisesti sellaista ääntä, jota kukaan ei pysty kuuntelemaan montaa minuuttia putkeen. Hyvän mikrofonin saat ostettua noin 50 eurolla mistä tahansa hyvin varustetusta elektroniikkakaupasta.

Kuvausjärjestelmä

Haluat nauhoittaa äänesi lisäksi näyttöä, jolta käyt läpi esittämääsi materiaalia. Google Chrome-selaimeen asennettava lisäosa Loom, on oiva ilmainen ja yksinkertainen väline tähän hommaan.

Editointijärjestelmä

Mitään Hollywood-filmejä tässä ei olla tekemässä, mutta tarvitset kuitenkin tavan editoida videoistasi turhat pätkät pois. Lähestulkoon jokaisen tietokoneen mukana tulee jonkinlainen ilmainen editointisovellus, jota voit käyttää luentojesi pätkimiseen. Mitään muuta editointia et tule kuitenkaan tekemään.

Kun olet saanut pätkittyä turhat asiat pois videostasi, pitää sinun vielä puristaa se pienempään tilaan, jotta sitä on helpompi liikutella ja ladata kurssialustallesi. Handbrake on loistava sovellus tätä varten.

Miten tämä kaikki tehdään, löytyy ylempänä olevasta Youtube-videosta.

Kurssialusta

Tarvitset myös kurssialustan, jolle rakennat kurssisi, ja jota kautta kurssilaisesi pääsevät käsiksi kurssiisi. Sinulla on useita vaihtoehtoja valita alustasi tässä alhaalla muutamia vaihtoehtoja:

Teachable

Thinkific

Kajabi

  1. Tee pilotti ja hanki suosittelijoita

Rakenna aluksi MVP eli niin sanotusti Minimum Viable Product eli kurssikokonaisuus, joka on riisuttu versio kurssistasi. Sen tarkoituksena on kokeilla kurssiasi miniversiona markkinalla ennen kuin sitoudut suureen työmäärään edessäsi.

Ei ole järkeä käyttää aikaa ja resursseja kokonaisen kurssin rakentamiseen ennen kuin olet varmistunut siitä, että koekurssilaiset pitävät yleisellä tasolla ideastasi ja kurssistasi.

Hanki siis kurssillesi pilottioppilaita esimerkiksi nykyisestä asiakaskunnastasi. Voit tarjota heille pääsyn koko kurssillesi maksutta suositusta vastaan. Näin pystyt kurssin varsinaisessa markkinointivaiheessa hyödyntämään kurssilaistesi suosituksia.

  1. Aloita kurssin myynti

Myy kurssisi ensin ja rakenna se loppuun vasta sen jälkeen.

Kun pilottisi on onnistunut, aloita kurssin myyminen. Hyödynnä sähköpostilistaasi, sosiaalisen median verkostojasi, maksettua sosiaalisen median markkinointia ja niin edelleen. Jos kurssillasi ei ole vielä suurta tunnettuutta, joudut käyttämään huomattavankin suuria ponnisteluja, jotta saat kurssillesi näkyvyyttä ja myyntiä.

Kun olet saanut ensimmäiset kurssilaisesi, on aika alkaa rakentaa kurssiasi kohti maaliviivaa. Tiputtelet kurssillesi materiaalia sitä mukaan kuin sitä valmistuu. On hyvä pysytellä ainakin viikon verran materiaalissa edellä kurssilaisiasi, jotta sisältösi pysyy laadukkaana eikä sinulle tule liian kiire.

Lopuksi

Online-kurssin tekemiseen liittyy monia asioita, mutta tärkein on se, että testaa ideaasi ennen kuin päädyt tekemään itse kurssin. Pahimmassa tapauksessa teet täysin turhaa työtä.

Jos sinua kiinnostaa, miten voisit paketoida asiantuntijuuttasi online-kurssin muotoon, ota rohkeasti yhteyttä minuun petteri@petteriniemi.com.

1. Esiintymisvalmennus vai 2. esiintymiskoulutus?

Esiintymisvalmennus vai esiintymiskoulutus? Jokainen asiantuntija ja asiantuntijayritys on erilainen. Tämä tarkoittaa totta kai sitä, että myös esiintymiseen liittyvät tavoitteet poikkeavat huomattavasti. Jotkut tarvitsevat yleisiä suuntaviivoja,

Read More »

#78 ”Your research is second to none”

#78 ”Your research is second to none”   Miten asiantuntija voi erottua kilpaillussa tilanteessa, oli se sitten esimerkiksi työhaastattelu tai uusasiakastapaaminen? Musiikkijournalisti John Ruskin, taiteilijanimeltään

Read More »

#77 Asiakaskertomus SoulOnes

Asiakaskertomus SoulOnes SoulOnesin Susannelle ja Jarnolle järjestettiin puolen päivän mittainen Workshop liittyen asiakashankintaan asiantuntijayrityksen näkökulmasta. Workshopin painotusalueina oli erityisesti se, että miten myyntiä voidaan edistää

Read More »

Petteri Niemi Consulting/IPR Leads Oy

 

Venlantie 9B

04200 Kerava

+358400462640

petteri@petteriniemi.com

Y-tunnus: 2995282-2

© Petteri Niemi Consulting

HALUATKO 52 ASIAKASHANKINNAN SALAISUUTTA MAKSUTTA MEILIISI?

Kirjoita etunimesi ja meiliosoitteesi allaoleviin kenttiin ja liity asiakashankinnan eliittiin!

esiintymisjännitys